Podzim 2020 ve znamení bezzrcadlovek

Podzim 2020 ve znamení bezzrcadlovek

Rozhodl jsem se, že si tu občas odložím pár mých myšlenek a postřehů na poli fototechniky. Letos se český trh s fototechnikou propadl o 25 %. Foťáky je zkrátka zbytné zboží a je logické, že se lidem nechce v pandemii utrácet.  Klesají prodeje všech kategorií přístrojů, zejména kompaktů a zrcadlovek, nástup bezzrcadlovek je tu. Když jsme u toho, líbí se vám název bezzrcadlovka? Mně se nelíbí žádné označení, systémový fotoaparát, CSC, kompakt s výměnným objektivem, hybrid... Všechno zní tak nějak divně. Prodeje padají, přitom by bylo za co utrácet, pojďme se podívat na novinky.

Canon EOS R5 a R6

Konečně Canon uvedl bezzrcadlovku, na kterou Canoňáci čekali původně při představení Canonu EOS R. Stabilizace v těle, duální slot na karty, a hlavně klasická Canon ergonomie. Canon na počátku představil spousty skvělých objektivů. Skvělá pevná skla jako RF 50 a 85 mm se světelností F1,2 jsou mackové, ale výstup z nich je fenomenální. Zoomy jako třeba 28-70mm se světelností F2 jsem měl možnost vyzkoušet, sice se pronesou, ale jsou to skvělé objektivy. Jen k nim chybělo adekvátní tělo, nyní můžete vybírat z pokusného EOS R, lowend RP (ten mi docela sedí, nabízí dobrý poměr cena/výkon), profi EOS R5 a pokročilý R6. Canon údajně chystá další levnější EOS Rx fotoaparát. Údajně Canon i opustí bajonet EF-M a představí APS-C bezzrcadlovku s bajonetem R, což je cesta, kterou šel Nikon i Sony a z hlediska nákladů dává smysl. Pro zákazníky je potom lepší upgrade na fullframe.

Nikon Z5

A je to tu, Z6 pro chudé. Pokud nepotřebujete XQD karty, stavový displej a rychlé snímání je tu přístroj pro vás. Ceny Zetek půjdou nyní dolů a dá se očekávat nástupce fotoaparátů Z6 a Z7. Pomalu se rozrůstá i rodina objektivů s bajonetem Z. Období digitálních zrcadlovek pro začátečníky a nenáročné uživatele končí, ke skvělé Z50 by to ještě chtělo alternativu k řadě D3xxx.

Panasonic Lumix S5

Panasonic vyrábí bezzrcadlovky již dlouho, ovšem s malým 4/3 čipem. Nyní přišel čas ukázat, že umí i fullframe. První počin z řady S1 nabídl profesionální přístroje velikosti Nikonu D850. Jejich videospeciál S1H s aktivním chlazením je opravdu promyšlený přístroj pro profesionální práci. Lumix S5 je rozměry srovnatelný s modelem GH5, který využívá spousta videotvůrců. Pokud máte rádi objektivy Sigma, je to fotoaparát pro vás. L-mount je dostupný se všemi moderními objektivy Sigma a další speciálně designované pro bezzrcadlovky jsou vyvíjeny (například DN verze 85mm objektivu).

Sony Alpha A7S III

Ultimátní stroj se skvělým autofokusem je skvělou volbou pro video.

Podzim je tedy pestrý na novinky a je z čeho vybírat, mně je velmi sympatický Canon EOS R6 a moc se mi líbí i Panasonic S5. Nyní  je dobrá doba pro všechny, kteří přemýšleli o pořízení nové techniky.