Svatba a covid

Svatba a covid

Mám zas sebou sezonu 2020 poznamenanou pandemií Covid-19. Přesto byla moji nejúspěšnější, po úplně mrtvém jaru jsem první svatbu fotil až v červnu a nezastavil jsem se až do konce října. Spousta svateb se totiž přesunula z června a července na říjen a ten byl nakonec epidemicky ještě horší. Poslední svatbu jsem fotil venku, bylo nás jen 10 a svatební hostina byla vlastně ilegální. Během roku jsem měl docela obavy, jak dopadnu, jelikož svatbu považuji osobně za nejrizikovější aktivitu z hlediska možnosti nakažení. Představte si: 100 lidí se sjede z celé ČR, často i ze zahraničí, během gratulací si všichni potřesou rukou a olíbají se a potom jsou celý den v těsném kontaktu, mnohdy v uzavřeném prostoru. Připočtěme absenci roušek, alkohol a zpěv a máme dokonalou promořovací akci. Největší strach jsem ale měl z případné karantény, vyřazení na 14 dní by mě mnohdy připravilo i o 5 nasmlouvaných svatebních focení. Naštěstí mě nic takového nepotkalo a v kapse jsem měl připravený respirátor, jako fotograf mám výhodu, že zamaskovaný nehyzdím fotky.

Pro sezónu 2021 jsem trošku upravil smluvní podmínky. V případě zrušení svatby z důvodu a) vládních opatření znewmožňujících konání obřadu nebo b) z důvodu onemocnění Covid-19 někoho ze snoubenců nebo c) uvalené karantény na snoubence se vrací zaplacená záloha v plné výši, pokud se nedohodneme na náhradním termínu. Rovněž z mé strany si vyhrazuji právo na odstoupení od smlouvy z důvodu onemocnění Covid-19 nebo z důvodu uvalení preventivní karantény, záloha se samozřejmě vrací v plné výši.



Oddávající v respirátorech po roce života v pandemii už ani nikomu nepřijdou jako podivnost.

Věřím, že oteplení a očkování nám na jaře pomůže, nebojte se rozhodně plánovat svatbu na rok 2021. Provozovatelé restaurací, kadeřnice, vizážistky, cukráři, fotografové a kameramani, prodejci šatů a prstýnků vás potřebují. Na roušky a dezinfekci jsme si už zvykli, takže na svatbě to nebude nic nového. Snažte se plánovat obřady i párty co nejvíce ven, to jsem doporučoval vždy. Letní svatba venku je prostě lepší, a to i když prší.

Tagy příspěvků