Tipy na lepší svatební fotografie

Tipy na lepší svatební fotografie

Fotografování svateb se věnuji více než 10 let. Začínal jsem pro pár známých a nyní fotím několik svateb ročně. Mám za sebou desítky svateb a s tím přišlo i spousty zkušeností negativních i pozitivních.  Pro mé zákazníky i fotografy jsem připravil tento příspěvek, který obsahuje rady pro lepší svatební fotografie a pomůže vám i zvýšit vaše pohodlí během svatebního dne.

Přípravy

Ideální místo na fotografování příprav je hotelový či zámecký pokoj. Vyberte si místo nejlépe u okna, dostatek světla ocení vizážistka i fotograf. Pozor na stísněné prostory a nepořádek kolem, z panelákového pokojíčku nikdy nedostanete romantickou atmosféru.

Exteriér

Svatební slib

Obřad
Pokud máte svatbu venku, naplánujte místo pro obřad ideálně ve stínu. Sami oceníte, že nestojíte půl hodiny na poledním slunci při 35 °C  a pro fotografa jsou lepší obličeje ve stínu. Sluníčko přímo do obličeje způsobí, že budete na fotografiích mžourat. Nejhorší varianta pro fotografa je, když je jeden z páru ve stínu a druhý na sluníčku. Najděte si místo ideálně pod stromy.

Místo na společné fotky
Při obhlídkách svatebního místa zkuste vytipovat místo pro společnou fotografii. Ideálně aby mohl stát fotograf výš. Perfektní je třeba okno v prvním patře, už jsem takto fotil třeba z balkonu, či zámeckých záchodů, v nouzi stačí štafle. Berte do úvahy i celkový počet lidi na společné fotce a všímejte si pozadí. Je dobré se vyhnout rušivým prvkům - sloupům, továrnám, silnicím a pod. I focení skupinek je lepší umístit do stínu.

Interiér

Mokrá varianta
U venkovních svateb počítejte, že může klidně celý den pršet. Někdo se proti tomu pojistí pomocí párty stanů. Počítejte s tím, že bílá folie je velice nevzhledná a v parný letní den se takovýto foliovník promění v horkou past. Snažte se vyhnout temným a špatně osvětleným prostorám jako jsou například sklepy. Nejlepší z pohledu fotografa je stodola ve spojení s led řetězy. Takovéto prostory utvoří krásnou světelnou atmosféru. Zkušenost: Jednou jsem fotil v tom nejhorším, představte si temný prostor sklepní vinárny a tmavým stropem, a navíc každá žárovka měla jinou barevnu teplotu. Musel jsem tak toto umělé světlo absolutně přebít pomocí dálkově odpalovaných blesků.

Párové focení

Místo a čas
Nejdůležitější pro pěkné párové fotky je světlo, místo už tolik nerozhoduje, fotograf si pomůže portrétním objektivem a pozadí dokáže rozmazat. Nejlepší je samozřejmě kombinace dobrého světla a dokonalého místa. Je důležité si říct kolik času chcete věnovat párovým fotkám. Pro někoho je to důležité a vyčlení dvě hodiny a někdo ani párové fotky nechce. Ideální čas na párové fotky začíná cca 2 hodiny před západem slunce. Někdy je vhodné párové focení posunout na začátek harmonogramu a fotit tak před obřadem. Ušetříte čas a poté se můžete celý den věnovat hostům a zábavě.

Večerní focení

Prskavky
Nejlepší čas na fotografování prskavek je cca půl hodiny po západu slunce. Fotky za úplné tmy už nejsou tak hezké, je dobré, když je na obloze ještě zbytek světla. Zvolte delší prskavky, které hoří déle. Nejdůležitější je zkoordinovat společné zapálení. Můžete si vybrat prskavkový tanec nebo prskavkový špalír, kdy pár prochází pod hořícími prskavkami. Nemusíte se bát, je to bezpečné a ještě se mi nestalo, že by jiskra přistála na oblečení. S prskavkami se dá nafotit i takzvané malování světlem.

Večerní zábava
Při focení večerní zábavy často využívám dálkově odpalované externí blesky, takže potíže se světlem nemám. Toto řešení lze použít venku i uvnitř. Je dobré mít dostatek prostoru pro kapelu a dostatečně velký parket.

Párové focení za tmy
Za tmy se dají pořídit fotografie s úplně jinou atmosférou, jsem vždy rád, když si novomanželé udělají aspoň 10 minut času na večerní focení.

Nebojte se deště

Za mou kariéru se mi stalo pouze jednou, že pršelo opravdu celý den. Vždy se počasí aspoň na pár minut uklidní a to je čas, kdy je potřeba rychle vyběhnout a udělat pár fotek. Zkušený fotograf si poradí i focením v dešti. Fotil jsem takto již několik obřadů pod širým nebem za deště a ustál jsem to já i technika. Nezapomeňte fotoaparát co nejdříve po focení v dešti vysušit, například papírovou utěrkou. Nedáte tak šanci vodě, aby se dostala do nitra aparátu.

Večerní focení v dešti

Toto už je velký extrém, nebude se vám chtít odbíhat z tanečního parketu do tmy a deště, ale výsledek stojí za to. 

Tagy příspěvků