Nový web!

Nový web!

Tak jsem se po letech rozhoupal a udělal si nové stránky. Po těch letech už to byla ostuda. Od té doby, co jsem si zřídil oficiální fotografickou živnost se každým rokem věnuji komerčnímu focení více a více. Svatby fotím více než 10 let. Začínal jsem pro pár známých a dneska mě zpětně udivuje jakou jsem měl začátečnickou drzost :-) Měl jsem tehdy zrcadlovku, dva objektivy, externí blesk a odraznou desku a už jsem se považoval za svatebního fotografa. Konkurence tehdy nebyla tak velká, většina dnešních špičkových fotografů ještě ani nefotila. Typický svatební fotograf té doby byl zvyklý pracovat jako za starých kinofilmových časů. To znamená pálit bleskem napřímo bez odrazu a fotky téměř neupravovat. Až nová generace digitálních fotografů přinesla nový svěží vítr.

No a proč se svatbám věnuji?

Baví mě sledovat celý ten svatební ruch jakožto neviditelný pozorovatel s fotoaparátem. Při fotografování svateb nestačí jen udělat dobré stylizované portréty. Mnohem více mě baví reportážním stylem zachycovat důležité momenty a zejména emoce, které ke každé svatbě patří. Každý vždycky říká: „Teď mě nefoť, když brečím“, ale po letech vás tyto fotografie dokážou znovu vtáhnout do děje a vybavíte si znovu ty nezapomenutelné okamžiky štěstí.

A co krajina?

Už ani nespočítám kolikrát jsme se táhli ráno za tmy na kopec, bychom potom místo krásného východu koukali do mlhy nebo do mraků. O to větší radost mám, když nám vyjde světlo. To se potom i obyčejný záběr nudné krajiny za chalupou promění v nádherný snímek. S nostalgií vzpomínám na nádherné zimy plné sněhu, od roku 2005 do roku 2011 bývalo každý rok spousty sněhu, který vydržel až do jara (vzpomínáte na ukrutně dlouhou zimu, která donutila Jarka Nohavicu složit píseň Ladovská zima?). U nás v Krušných horách ji navíc často doprovázela inverze. Za těch deset let už spousta výhledů zarostla a snímky jsou teď o to vzácnější.

Takže doufám, že se Vám bude nový web líbit, chtěl bych se věnovat trošku blogování a dělit se s vámi o zákulisí našich fotovýprav. Do galerií budu vkládat fotky postupně, první bude galerie Kanada.