Fotografování v Kanadě 1. díl

Fotografování v Kanadě 1. díl

Krajina

Téměř celý rok 2016 jsem strávil v Kanadě v rámci programu working holiday. Ted umožňuje mladým lidem legálně rok pracovat v zahraničí. Naší základnou bylo městečko Canmore na hranici Banff NP. Pracovali jsme v hotelu jako housekeeping supervizoři. Výhodou práce v hotelu je tzv. staff accomodation, čili zajištěné bydlení. Potkali jsme spoustu lidí z celého světa, namátkou Chile, Japonsko, Korea, Taiwan, Indie, Argentina a také spoustu Čechů. Na česká jména narazíte v Canmore často, třeba místní zubař, instalatér a i nejslavnější fotograf Rockies - Paul Zizka má jméno co zní česky, ikdyž tvrdí, že české předky nemá. V Canmore jsme bydleli v docházkové vzdálenosti od typického výhledu na vrcholy Three Sisters.

Tři sestry

Díky tomu jsem na toto místo mohl vyrazit například ráno před prací nebo kdykoliv, když byl předpoklad dobrého světla.

Blízkost Národního parku Banff jsme využívali v každé volné chvíli. Jelikož jsme měli MPV předělaný na sleeping van, často jsme vyrazili již večer a ráno se budili přímo na lokacích, takže jsme nemuseli vstávat tak brzo.

Banff

Hned u města Banff je spousty fotolokací. Jezera Minnewanka, Vermilion nebo třeba Johnson lake jsou skvělá místa, kde můžete pořídit fotografie odrazů okolních štítů.

Two Jack Lake

Zlatým hřebem je samozřejmě jezero Moraine lake, pokud se k němu vydáte z Banffu, doporučuji jet po silnici Bow Valley parkway. na této silnici je velká šance potkat medvěda. Navíc pokud pojedete ráno, je zde možnost návštěvy Johnston kaňonu bez davů turistů.

Moraine lake

V národním parku Yoho je asi nejzajímavější jezero Emerald nebo třeba vodopády Wapta falls. Pokud se vydáte trošku dál směrem k městu Jasper, můžete navštívit fotogenické jezero Bow lake. Pokud se sem vydáte v zimě doporučuji navštívit i jezero Abraham lake, které je slavné pro své v ledu zamrzlé bubliny metanu. Cestou do Jasperu je možné zastavit na několika zajímavých vodopádech, u jezer či u ledovce Columbia Icefield. V okolí města Jasper jsou fotograficky zajímavá jezera Maligne či Pyramid lake. Za zmínku stojí například i lokality v Kananaskis, například Spray lakes. Všechna místa, která jsem zmínil jsou dostupná "po amerticku" tedy autem téměř až k lokaci. Nic není dál než třeba 500 m. Samozřejmě je zde spousta atraktivních lokalit, kam je potřeba se vydat pěšky, což trvá několik dní, či vrtulníkem. Pokud se nebojíte medvědů, pum a vlků, tak určitě doporučuji.

Kananaskis Lake

Více fotografií si můžete prohlédnout v samostatné galerii Kanada. V příštím díle se s vámi podělím o zážitky z nočního focení.