Nikon D780 - důstojný nástupce D750?

Nikon D780 - důstojný nástupce D750?

Po pěti letech jsme se dočkali nástupce nesmírně populárního modelu Nikon D750 - nový Nikon D780.Jakožto dlouholetý uživatel Nikonu D750 (který považuji za jednu z nejlepších amatérských zrcadlovek všech dob) jsem nedočkavě očekával s čím se Nikon vytasí.

Nikon D750 jsem si oblíbil pro jeho všestrannost. Rozlišení 24 megapixelů je pro mě optimální, fotky nezabírají tolik místa a nejsou tak náročné na zpracování a stačí mi pro moje potřeby tisku. Skvělý je výkon na vyšší ISO, což využívám u svateb, eventů a u nočního fotografování. Dalším skvělým benefitem je vysoký dynamický rozsah, výklopný displej a funkce jako třeba dálkové odpalování blesků. Rychlost a přesnost autofokusu je pro moje potřeby také optimální.

V roce 2019 jsem si vyzkoušel na dvou svatbách bezzrcadlovky Nikon Z6 i Z7 a velice jsem ocenil podle mě největší benefit bezzrcadlovek - autokus, přesněji Eye-AF. Nikon D780 má být kombinací Z6 a D750, takže v režimu liveview nabídne stejný zaostřovací modul jako Z6, včetně zaostření na oko. Jen si nějak nedovedu představit, jak s těžkou zrcadlovkou fotím na svatbě přes display. U portrétů, kde se třeba hledají netradiční úhly pohledu to ještě možné je, ale nedokážu si představit takto fotit report. Sám využívám nejčastěji liveview při fotografování krajiny ze stativu, zvláště pokud fotím u země. Tam ale autofokus nevyužívám vůbec.

Co dál je nové oproti D750?

  • vylepšený autofokus při liveview i při použití optického hledáčku
  • procesor EXPEED 6 - rychlejší zpracování fotografií
  • větší rozsah ISO a rychlejší sériové snímání
  • dotykový displej s větším rozlišením
  • režim tichého snímání a rychlost až 12 sn/s (pouze při liveview)
  • závěrka 1/8000 až 30 s, v režimu M lze rozšířit na 900 s - to zní zajímavě, na tuto funkcionalitu jsem zvědav
  • podpora rádiového odpalování blesků a absence interního blesku
  • vestavěná funkce časosběr a fokus stacking
  • AF-ON tlačítko
  • možnost nabíjet přes USB-C
  • vylepšené video a konektivita (to moc nevyužívám)

Cena má být stejná nebo vyšší než u Z6, což v případě rozmýšlení o upgradu Nikonu D750 hovoří ve prospěch Z6. Nikon D780 je vhodný pro někoho, kdo je zvyklý pracovat v liveview a má hodně objektivů s bajonetem F. Typicky videotvůrce, který dosud využíval některou ze zrcadlovek Nikon. Nikon D780 přináší to nejlepší z bezzrcadlovek i zrcadlovek a kombinuje nejmodernější technologie v jednom těle. V mém případě až budu uvažovat o upgradu, skočím spíš po Z6. Pro Z6 hovoří dostupnost AF technologií i v hledáčku a stabilizace obrazu v těle. Menším handicapem je nutnost pořízení dražších XQD karet a trošku menší výdrž baterie (Nikon Z6 mi vydržel přes 1300 snímků na svatbě).

Nikon D780 je tak ideálním mezistupněm pro ty, které láká Z6, ale stále ještě nejsou plně přesvědčeni o přechodu nebo chtějí přechod na novou techniku odložit. Pro mnohé bude překážka doporučená prodejní cena v době uvedení na trh, která činí 59 990 Kč.

Co bych si vybral já?

Nikon Z6 je nejvhodnější řešení pro svatby, na krajinu by to chtělo spíše Z7

Zkoušel jsem všechno možné, Nikon D850, Z6 i Z7 a měl jsem na pár dní i Sony A7 III. Jelikož jsem fotograf zvyklý na ekosystém Nikon, jsou mi bližší spíše Zetka. Nikon Z6 je ideální fotoaparát na svatby, zkoušel jsem ho s objektivy 35 i 50 mm. Pro krajinu už by byla lepší spíše Z7. Zkoušel jsem ji v době, kdy ještě nebyl na trhu Nikkor Z 14-30 mm. Použil jsem tedy mou 16-35 mm přes FTZ adaptér. Jsem moc zvědavý jestli a případně kdy přijde Sigma se svými objektivy pro bajonet Z. Nikon Z6/7 má podle mě ideální velikost, oproti fotoaparátu Sony Alpha 7 III se mi lépe drží. U Sony jsem měl navíc problém s malým prostorem mezi objektivem a gripem, kde se mi opíraly klouby prstů o hranu objektivu a to bylo po chvíli nepříjemné.

Tagy příspěvků