Anglická líčka aneb moje cesta k LEE

Anglická líčka aneb moje cesta k LEE

Cokin

K šedým přechodovým filtrům jsem se dostal prostřednictvím katalogu firmy Oehling, který jste před lety našli v každém časopise Fotovideo. Bylo to přesně v prosinci roku 2005, kdy jsem se vydal přímo do jejich klatovské prodejny a za peníze z vánočního prodeje kaprů zakoupil držák a dva šedé přechoďáky Cokin. Jejich pověstný fialovo růžový barevný nádech měl daleko do barevné neutrality. To mi ale z počátku moc nevadilo. Nejhorší ale bylo, že čím hezčí světlo na focení bylo, tím více se barevná vada projevovala. No ale i tak to byl skvělý posun v "kvalitě" fotek. Najednou jsem měl na fotce nepřepálené slunce i relativně světlé popředí. Utraceno 2 500 Kč.

Hitech

Kolem roku 2008 se k nám začaly dovážet anglické filtry Formatt - Hitech. Barevně na tom byly lépe než Cokiny a navíc se nabízí v širší škále hustot a přechodů. Pořídil jsem si i reverzní přechodový filtr, který umožňuje lepší fotografování západů slunce. Filtr je nejtmavší uprostřed v místě horizontu. Tato vlastnost se ale dá nahradit použitím dvou filtrů proti sobě. Výsledky byly lepší, ale pořád to nebylo ono a barevná vada byla stále znatelná. Utraceno 3 800 Kč.

84.5mm

V roce 2012 jsem objevil slovenské filtry s podivným názvem 84.5mm. Cena a recenze byly příznivé, takže jsem se pro ně rozhodl hned jak byly ke koupi. Měl jsem filtry z první série a ty byly perfektní, jen s lehkým nádechem do zelena. Filtry z pozdější série už táhly do fialova a měly moc tvrdé přechody. Také mi přišlo, že byly vyrobeny z měkčího materiálu a snadněji se poškrábaly. Utraceno 4 000 Kč.

LEE

Dal jsem si tu práci a podle objednávek v mailu jsem spočítal, že mě tyto pokusy-omyly stály přes 10 tisíc korun. Pořád jsem ale nebyl spokojen, hlavně s barevnou neutralitou a výkonem v protisvětle. Nabízelo se už jen jedno řešení, inspirován nejlepšími světovými krajináři jsem si pořídil sadu filtrů LEE. Kupoval jsem je při pobytu v Kanadě. Ono když vám chodí výplata v dolarech, tak ta cena tolik nebolí. Sada dvou přechodových filtrů, pouzdra a dvou silných ND filtrů vyšla v přepočtu na bezmála 20 tisíc korun, objednal jsem u B&H Photo Video. Perfektní věc je širokoúhlý adaptační kroužek. Díky němu lze na 16 mm ohnisko (fullframe) použít současně dva filtry bez rizika vinětace. Barevná vada není téměř znát, pouze ND1000x filtr BigStopper táhne silně do modra, to se ale lehce vykompenzuje pomocí WB. Rovnou jsem i přiobjednal obal z jelenice a pevné pouzdro. 

Situace kdy jsem byl nespokojený s barevnou neutralitou filtrů: