Fotografování v Kanadě 2. díl

Fotografování v Kanadě 2. díl

Kanadská divočina s malou hustotou zalidnění nabízí skvělou možnost fotografování mimo civilizaci, zejména nočního, díky absenci světelného znečištění. Jelikož magnetický pól, který ovlivňuje polární záři je blíže Kanadě, dá se polární záře poměrně často sledovat i z Rockies. Přitom se jedná o stejnou zeměpisnou šířku jakou má třeba Ústecký kraj. Během našeho pobytu jsme měli navíc štěstí na dvě poměrně silné solární bouře. Pro fotografování polární záře je dobré si předem vytipovat místo s co nejčistším výhledem na severní horizont. Hned vedle Banffu takové místo například nabídne jezero Minnewanka na úvodní fotce.

Billion stars hotelTakto vypadá obloha v divočině, nejbližší sídlo 100 km vzdušnou čarou.

Spousta lidí nikdy neviděla ani mléčnou dráhu, v Čechách ji lze dobře vidět jen na horách a co nejdál od velkých měst. V Kanadě máte možnost se dostat dostatečně daleko od všech světelných zdrojů a vidět velmi čistou oblohu s velmi detailní mléčnou dráhou. Je jen nutné si vybrat bezměsíčnou noc, čili takovou kdy je novoluní nebo měsíc vychází až k ránu. Nic tak nebude rušit pohled na hvězdnou oblohu. Pozor také na znečištění vzduchu, v létě se může stát, že i několik tisíc kilometrů vzdálený lesní požár zahalí oblohu do jemného oparu.

Ram Falls
Vodopády Ram Falls v noci, nejbližší osada je 75 km a město 130 km vzdušnou čarou.

Občas jsem se dostali tak daleko, až to bylo děsivé. Člověk nějak není z Evropy zvyklý být na místě, kam třeba do 20 minut nedojede záchranka. Navíc jste v oblasti s výskytem medvědů, zprvu jsem si z toho nic nedělal, ale pak byl zaznamenán útok medvěda kousek od našeho bydliště. Od té doby jsem měl respekt a chodil jsem s Bear Sprayem na opasku a rolničkou na botě. Pokud vám nevadí toto odloučení a drobné riziko setkání s nějakou šelmou, bude pro váš odměnou tak čistá obloha, že i samotné hvězdy svítí dost na to, abyste viděli na cestu.

Kanadská obloha
Tolik hvězd uvidíte, když zvednete hlavu.

Několikrát jsme strávili celou noc na lokaci a čekali na polární záři, která nepřišla. Přitom předpověď slibovala slušnou podívanou. Abych se trošku zahřál zkoušel jsem se učit různé techniky a hrál jsem si se světlem. Následující fotka je složená ze z pěti snímků. Hvězdná obloha + vzdálená hora + tři snímky s nasvětleným ledem. Výsledek nic moc, ale aspoň jsem se zabavil. Fotil jsem Nikonem D7000 a ten není tak dobrý na noční focení jako D750.

Minnewanka Lake
Ne vždy se zadařilo a polární záře se objevila.

I relativně kousek od větších měst jako je Canmore a Banff lze krásně pozorovat a fotit mléčnou dráhu. Na následující fotce je ale vliv blízkých sídel trošku vidět. Ale i tak byla mléčná dráha vidět skvěle. Fotil jsem na Nikon D7000, který není tak výkonný co se týče vyššího ISO a nočních expozic. Vyvážil jsem to ale skvělým objektivem Sigma 18-35mm 1,8 ART. Trošku mi pomohla projíždějící auta, která pomocí světel zvýraznila některé prvky v popředí.

Two Jack Lake
Ikonická Hora Mt. Rundle s mléčnou dráhou. Obloha složená a odšuměná pomocí dark frame, popředí foceno na samostatnou expozici.

Barrier Lake
Někdy byl jediný projev polární záře je lehce osvícení horizont.

Honba za polární září nás stála spousty nočního cestování a bezesných nocí. Naštěstí díky FB skupině Alberta Aurora Chasers jsme měli online přehled o všech místech v celé provincii, kde se na obloze objevil aspoň záblesk modrozeleného světla. Občas jsem jen tak vyrazili a zstavili na místě, které nás zaujalo. Obloha se neustále měnila a při největší aktivitě hrála všemi barvami a osvětlovala krajinu, že nebylo potřeba čelovky.

Castle Mountain
Měli jsme štěstí i na relativně jasnou oblohu bez mraků.

Pokud se vyadáte fotit do Kanady, doporučuji nainstalovat si appku, která vás upozorní, když je předpověď plární záře nad nějakou zvolenou hodnotu. My ji měli nastavenou na hodnotu kp 5. V momentě, kdy je velká šance na polární záři, vám přijde notifikace. Stačí si to potom ověřit pohledem na severní horizont, pokud to ale bude opravdu stát za to, uvidíte celou oblohu hýřící barvami i uprostřed města.