Sigma posílá Canon ke dnu?

Sigma posílá Canon ke dnu?

Sigma posílá Canon kde dnu? Silná slova, ale v portfoliu tohoto japonského výrobce objektivů je jeden produkt, který považuji za významný hřebíček do rakve Canonu. Jedná se o adaptér Sigma MC-11, pomocí kterého lze použít objektivy s bajonetem Canon EF na tělech Sony. Tento kus výbavy pomohl mnohým fotografům s rozhodováním o přechodu z Canonu na Sony. Šlo tedy využít stávající portfolio objektivů pro Canon a potom případně dokupovat nativní objektivy. Mnoho fotografů tak svou touhu po nové technice uspokojilo nákupem těla Sony a následným postupným prodejem objektivů Canon a nákupem objektivů Sony.

V roce 2019 se druhou neprodávanější značkou v kategorii fotoaparátů stala společnost Sony a vystřídala tak Nikon. V kategorii fullframe už je údajně Sony první, aspoň na některých trzích určitě. Společnost Canon navíc zaznamenala pokles prodejů fotoaparátů o 17 %.

Stačí pohled do českých vod, spousta známých českých Canon fotografů nyní fotí na Sony. Poslední kapkou byl příchod modelu EOS R. Canon ze začátku vsadil spíše na objektivy. Měl jsem možnost si vyzkoušet jejich pevné objektivy 50 a 85 mm se světelností 1.2 a i třeba světelný zoom RF 28-70mm f /2L USM a jsou to perfektní rychlé a ostré objektivy. Jejich nevýhodou je velká hmotnost.

S Canonem EOS R se mi fotilo dobře i přesto, že jsem zvyklý na Nikon. Trošku jsem byl rozčarován po otevření fotografií v raw editoru. Jsem totiž zvyklý exponovat na světla a potom při editu tahat ze stínů. Pokud jsem ale stejné workflow použil na fotografie z Canonu, okamžitě vylezl nepěkný šum a pruhy ve stínech. To je prostě věc, kterou můžete u Nikonu nebo Sony udělat bez ztráty kvality. Zkoušel jsem i menší verzi bezzrcadlovky Canon EOS RP. To je moc příjemný přístroj, ideální svou velikostí a pokud se někomu špatně drží, dá se dokoupit prodlužovací grip.

Tělo EOS R bylo pro mnohé Canoňáky zklamáním a nepřesvědčilo ani brzké představení nových firmwarů, které zavedlo například systém zaostřování na oči. Podle mě velkým šlápnutím vedle bylo předělané ovládání, absence duálního slotu na karty, absence stabilizace v těle, cropnuté video, stížnosti na nespolehlivý autofokus. Máme rok a půl po představení EOS R a další profi tělo stále nebylo představeno. Canon pouze oznámil vývoj modelu EOS R5. Měla by přinést to, co uživatelům chybělo na EOS R. Čili stabilizaci v těle, rychlé snímání 20sn/s, 8K video a dva sloty na paměťové karty.

No a když se podíváme na aktuální nabídku objektivů pro bajonet Sony: Tamron, Sigma i Samyang uvádí neustále jednu novinku za druhou a těží z mirrorless, kdy mohou u některých, zejména širokoúhlých, objektivů značně zmenšit velikost. Slušná je i nabídka bazarových objektivů pro Sony.

 

 

 

Tagy příspěvků