Jak fotit dlouhé expozice nejen s ND1000

Jak fotit dlouhé expozice nejen s ND1000

Fotografování dlouhými časy mě uchvátilo hned po pořízení stativu někdy v roce 2005. Koupil jsem si tehdy i polarizační a šedý filtr a vyrazil do lesa fotit potoky. První fotky mléčně rozmazané vody a najednou se mi zalíbilo, že na fotce je trošku něco jiného, než reálně vidím. Šance jak komprimovat čas od pár vteřin do několika minut do jednoho snímku vám otevře úplně jiný pohled. Vše co se hýbe buď úplně zmizí nebo se rozmaže, pro toto ale potřebujete málo světla dopadajícího na čip. Takže buď musíme fotit v noci nebo objektiv zastínit šedým neutrálním (ND) filtrem.

Mount Lawrence GrassiPro dobrou fotografii s dlouhým expozičním časem jsou nutné dvě věci: světlo a výrazně pohybující se prvek.

Pro focení v potoka v lese vám stačí třeba jen ND4 nebo ND8. Pokud ale chcete fotit expozice v řádu minut je potřeba silný filtr ND1000. Na trhu je dnes již dostatečný výběr mnoha značek. U náš fotografové nejčastěji používají filtry B+W nebo VFFOTO. Sehnat se ale dají i filtry značek Hoya, Hayda, Fomei, Rollei, NiSi, Formatt, LEE a další. Já jsem díky variabilitě zásuvných filtrů nakonec skončil u značky LEE. O mojí cestě napříč značkami jsem psal zde.

Jak fotit s ND1000?

Prvně je třeba si uvědomit, že při normálních světelných podmínkách přes filtr v hledáčku nic neuvidíme. (TIP: při fotografování na liveview dokáže fotoaparát pomocí vysokého ISO filtr „prosvítit“, takže můžete komponovat před displej) Navíc zakrytí objektivu zmate expoziční automatiku. Doporučuji tedy zakomponovat bez filtru a odečíst expozici bez filtru. Fotím do RAW na prioritu clony a pevně nastavené ISO, WB na auto.

Mobilní aplikace LEE Stopper Exposure Guide, má integrovaný převodní expozic a odpočítávadlo expozice.

Pomocí jednoduché tabulky nebo appky (například LEE Stopper Exposure Guide) potom zjistíte výslednou délku expozice s filtrem. Po zakomponování, zaostření a odečtení expozice, vypneme ostření a přepneme fotoaparát do manuálního režimu. V manuálním režimu nastavím stejnou clonu a ISO a čas nastavím podle toho co vyšlo v tabulce. Většina fotoaparátů umožňuje nastavit nejdelší expozici 30 sekund. Pokud vyjde expozice delší, je nutné nastavit fotoaparát do režimu BULB nebo TIME a použít dálkovou spoušť. Je lepší použít pokročilejší spoušť s displejem, kde rovnou vidíte i odpočítávání délky expozice. Nemusíte se ale bát, pokud o pár sekund přetáhnete, většinou se nic nestane a snímek bude použitelný. Po první expozici uvidíte, jestli je snímek dobře exponovaný a můžete expozici upravit. (TIP: Při fotografování na začátku nebo na sklonku dne je třeba počítat s tím, že se expoziční podmínky mění i v průběhu samotné expozice. Ráno kolem východu slunce doporučuji expozici zkrátit a za soumraku naopak raději prodloužit.) U fotoaparátů Canon máte výhodu, že na horním stavovém displeji se aktivuje počítadlo, kde vidíte, jak dlouho už expozice běží. U Nikonu potřebujte buď spoušť s displejem nebo si musíte expozici kontrolovat na stopkách.


(TIP: Pokud máte zrcadlovku, zakryjte během expozice hledáček, v některých případech se může stát, že hledáčkovou šachtou pronikne parazitní světlo a na fotkách se vám objeví odlesky. Často ji naleznete v balení spolu s fotoaparátem. Nouzově můžete hledáček zakrýt kouskem elektrikářské pásky nebo jaká já vyklopeným displejem.)

Pokud si zapomenete dálkovou spoušť lze fotit i bez ní na režim TIME. Při touto režimu nemusíte držet spoušť, prvním stiskem spouště expozice začne a ukončí se až dalším stiskem spouště. Největší vychytávku ale mohou využít majitelé fotoaparátů Olympus – režim Live Time umožňuje živě sledovat jak se snímek exponuje a to včetně histogramu, můžete tak exponování ukončit v ten pravý okamžik.

Silné ND filtry mají obecně nějakou více či méně odstranitelnou barevnou vadu. Většinou je tento barevný posun lehce odstranitelný pomocí WB při vyvolání rawu. Třeba můj LEE Bigstopper táhne do modra, Littlestopper zase do zelena. U levných filtrů může být barevná vada tak silná, že je třeba raději fotky převádět do černobíla.

 Haystack Rock
Pokud nejste spokojeni s barevným podáním, převeďte snímek do černobíla.

Při fotografování dlouhými časy ale nezapomínejte na to nejdůležitější – dobré podmínky. V záběru musí být nějaký zajímavý pohyb, jinak vytvoříte nudný záběr. Ideální počasí jsou rychle plující mraky, často při přechodu studené fronty. Pokud je modré nebe a máte touhu si zkusit dlouhé časy vyrazte třeba do města a zkuste fotit pomalu jedoucí auta, rozjíždějící se vlak, pohybující se dav lidí nebo vodu.


Vyražte klidně i do města, zajímavou dlouhou expozici můžete pořídit nejen v přírodě.

Potřebná technika

  • Fotoaparát s možností manuálního nastavení a možností našroubovat filtry (ceny cca již od 7 000 Kč)
  • Stativ (doporučuji nešetřit a investovat minimálně 3 000 Kč)
  • Dálková spoušť (neoriginální již od pár desítek Kč)
  • Šedý filtr ND1000x (cena dle průměru, lze sehnat od 1 200 Kč)