Krušné hory

Krušné hory

Připravil jsem pro vás novou galerii fotografií z Krušných hor. Už dávno neplatí, že by krušnohorské lesy byly více znečištěné a poničené než v ostatních oblastech. Právě naopak. Za předpokladu dobrého světla mi stačilo hodit batoh na záda a vyšlápnout kopec, který začíná hned za městem. Po pár kilometrech jsem došel do magické, vysídlené a zaniklé krajiny. Nyní to mám do Krušných hor 100 kilometrů, ale ani to nám nebrání trávit zde volné chvíle. Zdejší příroda vás okouzlí neuvěřitelně živými barvami, které se neustále mění spolu s ročním obdobím.

Mlhavý podzim

V předjaří bývají skvělé podmínky pro focení bezlistých stromů pomocí filtru ND1000x. Díky silné barevné vadě tohoto filtru je nesmírně těžké udělat koukatelnou barevnou fotku. Technická náročnost tohoto focení je pro mě výzvou, jak na to se dozvíte zde.

Předjaří

Jaro bývá krásně zelené a do hor přichází se zpožděním zhruba dva týdny. Léto bývá fotograficky nezajímavé, pokud se vám nepodaří zachytit třeba letní bouřku nebo roj meteoritů. Koncem léta už začínají Krušné hory hýřit červenými tóny jeřabin. Podzim bývá v Krušných horách velmi krásný, ale krátký. Občas se poštěstí nějaká ta mlha či inverze. Náhorní planiny se začervenají jeřabinami a krásné smíšené lesy se zabarví oranžovými tóny.

Podzimní mlhy

Zima je překrásné, ale zárověň velmi náročné období pro focení. V zasněžených horách se musím pohybovat často na sněžnicích, dostanu se tak na místa, která jsou jinak nedostupná. Poslední zimy jsou ale velmi teplé a doby, kdy na horách ležel tři měsíce v kuse sníh jsou zatím pryč. Zimní inverze, kdy se údolí dusí v mlze a na horách je teplota kolem nuly si vždy nesmírně užiju. Po fotografické stránce je to vděčné téma.

Nad inverzí

Rád dělám černobílé fotky, absence barev umožňuje soustředit se pouze na fotografovaný motiv. V Krušných horách lze nalézt spousty zajímavých solitérů, které si při zajímavé obloze přímo říkají o vyfocení dlouhým časem pomocí filtru ND1000. Slunce, sníh a vítr dokážou zejména v zimní zasněžené krajině vykouzlit úchvatné scenérie.

Bílá tma